Het kOsh heeft het Binnenhof aan de Lierseweg 37 in Herentals aangekocht.

Het katholiek onderwijs stad Herentals (kOsh) wil in september 2017 een nieuwe school in gebruik nemen voor de 1e graad secundair.


'Met het Binnenhof erbij hebben we meer dan 2 hectare, wat ruim voldoende is', zegt coördinerend directeur Guy Helsen.

Dinsdagvoormiddag 24 mei heeft de vzw kOsh de aankoopovereenkomst ondertekend voor het sportcomplex Binnenhof met aanpalende gronden.

kOsh was reeds eigenaar van een stuk grond achter het Binnenhof en breidt nu zijn eigendom door deze aankoop uit tot bijna 2 hectare.
 
De vzw kOsh is sinds 2001 de inrichtende macht van alle katholieke scholen van Herentals nl. het Francesco-paviljoen, het Instituut van de Voorzienigheid, het St.-Jozefinstituut, het St.-Jozefscollege en het Technisch Instituut Scheppers.
 
Directeur Guy Helsen : 'kOsh wil op deze oppervlakte een nieuwbouw realiseren voor zijn eerste graad, waarbij alle bestaande basisopties en beroepenvelden behouden blijven én op één gemeenschappelijke locatie worden gebracht. 
 
Bij deze visie op de eerste graad staat de zorg voor de leerling centraal : meer homogene klasgroepen worden mogelijk, een objectievere oriëntatie van leerlingen naar de tweede graad, vertrekkende van de ganse waaier aan studiemogelijkheden binnen kOsh evenals een éénduidiger aanpak van de overgang van de Basisschool naar het Secundair. Kwetsbare leerlingen verdienen hierbij bijzondere aandacht en zorg.
 
In de huidige woning aan de Lierseweg worden de centrale diensten zoals secretariaat, boekhouding, preventie- en milieudienst van kOsh gehuisvest. Om deze woning geschikt te maken voor haar nieuwe bestemming kan kOsh gebruik maken van overheidssubsidies op voorwaarde dat de werkzaamheden binnen het schooljaar worden opgestart.

De renovatiewerken aan de sporthal en de nieuwbouw van klas- en vaklokalen voor de eerste graad worden gefinancierd via de DFBM-formule waarbij private financiering
(via banken) een versnelde schoolbouw mogelijk maakt.  

De Vlaamse overheid zal ruim de helft van het project financieren. De eerste graad van kOsh kan zo gehuisvest worden in nieuwe lokalen die beantwoorden aan de huidige normen en verwachtingen.
Vanaf september 2017 wordt het nieuwe complex in gebruik genomen.
 
De concrete vormgeving van deze nieuwe school gebeurt via een wedstrijd voor architecten. Nieuwe duurzame en ecologische bouwtechnieken en een rationeel energieverbruik zijn hierbij belangrijk. Uiteindelijk zal een jury waarin onder meer de Vlaamse bouwheer zetelt het winnende concept bepalen.
 
De locatie van het Binnenhof als eerstegraadsschool is ideaal gezien de centrale ligging in Herentals, de nabijheid van station en verschillende bushaltes op wandelafstand. Het terrein heeft verschillende invalswegen waardoor het mogelijk moet zijn ook het fietsverkeer gespreid en veilig  in en uit Herentals te brengen.
 
Door een erkend bureau zal een mobiliteitsstudie worden uitgevoerd om nadien in overleg met het Stadsbestuur de verkeersstroom van fietsers en auto’s vlot te kunnen laten verlopen. Samen met de Stad wachten we ook de goedkeuring van het RUP af (vermoedelijk begin 2012 ) om de aanvraag voor de nodige vergunningen op te starten.
 
Dit project hoort thuis in het masterplan van kOsh waarbij het volledige studieaanbod binnen het katholiek onderwijs in de toekomst wordt samengebracht op twee campussen. De ruime waaier aan studierichtingen in tweede en derde graad wordt dan immers gehuisvest op de campus Scheppersstraat. Ook hier zal dit gepaard gaan met heel wat nieuwbouw en grondige renovatie.
 
In afwachting zal het onderwijs vanaf 2013 gereorganiseerd worden in de huidige schoolgebouwen : 1e graad (Burchtstraat),  en voor de 2e en 3e graad : ASO (Collegestraat), Handel-Toerisme (Sint-Jansstraat), Lichaamszorg (Wolstraat), Nijverheid – Tuinbouw (Schepperstraat) en Personenzorg – Mode – Publiciteit – Kunst (Bovenrij).
 
Het is duidelijk dat kOsh met deze projecten voor een heel toekomstgerichte visie kiest binnen het katholiek onderwijs in de regio Herentals.', aldus directeur Guy Helsen.

Foto Peter VDB / Nnieuws.